Si totusi ce este Yoga?

June 2017

S-a intamplat cu ani in urma, la prima mea calatorie in India, cand profesorul meu de yoga, asa numit Guru, mi-a zis: “Maria, Yoga is a journey from You to You.” insemnand o calatorie de la Tine spre Tine, cunoasterea de sine. Aducandu-mi aminte de calatoria mea de autocunoastere prin practica Yoga, pot sa confirm ca este un proces de transformare continua si nu mereu usoara. Zilnic incercam sa focalizam pentru a deveni ceea mai buna versiune a noastra, traind o viata unde accentul este pus pe momentul prezent, avand la baza iubirea, compasiunea, empatia, si iertarea.

Yoga ne aduce in momentul prezent, unicul loc unde viata reala exista!

Yoga este una dintre cele mai puternice si transformatoare unelte de dezvoltare personala pe nivel fizic, emotional, mental si spiritual.

Etimologia yoga – in Sanscrit YUG – este tradus prin a uni sau uniune, referindu-se la uniunea dintre minte, corp si spirit, astfel ca yoga formeaza un tot unitar intre acestea.

Yoga traditionala Hatha inseamna echilibrarea energiilor interne, la Ha si la Tha. Ha este energia solara, cea masculina, Yang, iar Tha este energia lunara, cea feminina, Yin. Uniunea celor doua inseamna aducerea in balans, in echilibru a corpului, a mintii si sufletului.

Patanjali, care este numit Parintele Yoga, este primul care a structurat YOGA in 8 etape fundamentale. Lucrarea sa, considerata cel mai precis si mai stiintific text scris vreodata despre YOGA- “Sutrele lui Patanjali”, cuprinde 196 aforisme sau Sutras, compilate intr-un text de o intelepciune eterna, ce nu apartine vreunei epoci anume ori religii, text aplicabil tuturor perioadelor si popoarelor.

Cele 8 Etape in Yoga:

  1. Yama – Atitudinea armonioasa catre ceilalti insemnand de a avea o relatie armonioasa cu cei din jur, punand accent pe non-violenta; non-furtul; respectarea adevarului; conservarea energiei vitale si non-atasamentul sau absenta avaritiei.
  2. Niyama – Atitudinea armoniaosa catre sine. Codul personal de disciplina interioara, de responsabilitate subdivizat tot in 5 ramuri: puritatea, multumirea, austeritatea, cercetarea sinelui si abandonarea la vointa cosmica, iubirea fata de Dumnezeu, indiferent de denumirea pe care I-o atribuim.
  3. Asana – Posturile corporale. Patanjali defineşte asana ca fiind fermă şi confortabilă iar scopul unei asana fiind sa echilibreze diferitele impulsuri nervoase, sa faca trupul energic, flexibil si sanatos.
  4. Pranayama – Tehnici de respiratiei. Exercitiile de respiratie este unul dintre principiile de baza in Yoga. O respiratie corecta trebuie sa aduca un aport optim de oxygen sangelui si creierului, in acest fel sa controleze energia, asa numita Prana si ca rezultat sa avem un trup sanatos.
  5. Pratyahara – Controlul simturilor sau retragerea atentiei spre interior. Interiorizarea reprezinta o forma de control a simturilor care premerge concentrarea, Dharana, fiind o orientare a atentiei carte interior atragand dupa sine simturile. Interiorizarea este o parte integranta in Yoga. Acesta poate fi dobandita prin retragerea din calea stimulilor si prin educarea mintii, acesta fiind intens present in actul observarii si simturile vor participa de buna voie la descoperirea interioara.
  6. Dharana – Concentrarea mintala. A te concentra inseamna sa reunesti totul intr-un centru, sa reunesti, sa focalizezi. Prin concentrarea mentala, Dharana, mintea se focalizeaza asupra unui unic scop fara a mai putea sari asupra unui alt subiect pe o perioada fixata de timp.
  7. Dhyana – Meditatia. Dupa realizarea cu success a concentrarii se poate trece la etapa urmatoare, fiind Dhyana sau mai pe intelesul tuturor, Meditatia. Practicantul perseverant va atinge cea mai inalta forma de meditatie, cunoasterea de sine.
  8. Samadhi  – Starea Samadhi sau Illuminarea, este starea cea mai elevata si glorioasa a unei fiinte umane. Acest stadiu reprezinta faza ultima in Yoga, fiziunea deplina dintre cunoscator ( cel care mediteaza ), obiectul de cunoscut ( obiectul meditatiei ) si cunoasterea propriu-zisa. In extazul divin, acestea fuzioneaza total, devine una si aceeasi realitate.

Cele 8 etape sunt structurate intr-o anumita ordine, deoarece ele reprezinta un fundament pentru stagiul urmator, intrucat persoana cu un corp nedisciplinat si nepurificat, va intampina nenumarate obstacole prin abordarea tehnicilor de respiratie, asane, meditatie, astfel Yoga trebuie abordata gradual.

Textele traditionale yoga mentioneaza ca pentru a beneficia de efectele miraculoase a practicii yoga este necesar ca pozitiile, asa numite asane, sa fie mentinute un timp indelungat. Astfel practicantul yoghini va incepe sa simta efectele pozitive la nivel fizic, emotional, mental si energetic.

Ca si incheiere, doresc sa subliniez ca Hatha Yoga Traditionala, difera de practicile Yoga Moderne, ce intalnim adesea in occident, ce tin mai mult de laturile sportive, dinamice in care pozitiile se mentin doar pentru cateva respiratii.

Practica asanelor nu este o competitie, asa numitul Ego incet, incet se va disolva si se va pierde cu totul,  impreuna cu invidia, rautatea, barfa si tot ce nu este pur si nu provine din iubire, compasiune. In timpul practicii singura focalizare este catre Sine, auto-cunoasterea, invatam sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne iubim trupul exact cum este, fara vreo observatie negativa, invatam sa ne acceptam limitele corpului iar flexibilitatea si starea de bine te vor surprinde intr-un mod minunat pe parcursul practicii.

Yoga in sine este o stiinta pura si divina ( Divyam in Sanskrit ), un stil de viata, o calatorie continua de la Tine ⇒ Tine, Uniunea de Minte-Trup-Spirit.

Te astept cu drag intr-o calatorie spre cunoasterea de Sine, prin Exerictii de Respiratie, Practicarea Asanelor si Meditatie.

Namaste ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.